Białystok: Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej- Poziom I


Ogłoszenie z kategorii: Kursy i szkolenia, dodane przez: Jessiii96


Świaczysz podobne usługi? Dodaj własne ogłoszenie
Za darmo!

Białystok: Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej- Poziom I

Białystok: Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej- Poziom I


Zapraszamy na szkolenie z zakresu wsparcia dietetycznego w chorobach onkologicznych, które poprowadzi mgr Maria Brzegowy! Szkolenie skierowanie jest głównie do dietetyków, ale i pielęgniarek i innych członków zespołów szpitalnych pracujących z chorymi na raka.

Kim jest?
Dietetyk, w trakcie realizacji pracy doktorskiej. Na co dzień pracuje na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Onkologicznej w Specjalistycznym Szpitalu w Skawinie, gdzie pod opieką prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka zdobywa umiejętności i doświadczenie w opiece żywieniowej nad pacjentami z chorobą nowotworową oraz z nieswoistym zapaleniem jelita. Ściśle współpracuje również z Oddziałem Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, gdzie zajmuje się pacjentami po operacjach bariatrycznych. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Współautorka ksiązki "Nie daj się rakowi! Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej".


PLAN SZKOLENIA - RAMOWY
1. Dieta, a choroba nowotworowa
- czy dieta w chorobie nowotworowej jest tym samym co dieta antyrakowa zalecana w celu profilaktyki?
- czy mamy wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na raka?
- jak dieta może wpłynąć na przebieg choroby i jej leczenie?
- czego nie może jeść chory?

2. Chemioterapia, radioterapia, hormonoterapia, leczenie operacyjne - podstawowe informacje, które powinien wiedzieć dietetyk

3. Wsparcie żywieniowe w przypadku pojawiających się skutków ubocznych leczenia
- nudności, wymioty
- biegunki
- zaparcia
- kserostomia
- dysfagia
- dysgeusia i brak apetytu

4. Niedożywienie jako jedna z głównych przyczyn powikłań w trakcie leczenia

A Problem niedożywienia i jak je rozpoznać
- narzędzia i skale służące ocenie
- czy jest się czym martwić, czyli skutki niedożywienia
- metody rozpoznawania niedożywienia wśród chorych
B Wsparcie żywieniowe w niedożywieniu
- dieta doustna, czyli co może dietetyk
- ONS, czyli doustne odżywki specjalnego przeznaczenia medycznego
- żywienie dojelitowe
- żywienie pozajelitowe

5. Żywienie dojelitowe - co może dietetyk?

6. Dieta lekkostrawna - czy ma sens w chorobie nowotworowej?

7. Immunożywienie - co możemy zyskać?

8. Charakterystyka wybranych nowotworów i możliwe wsparcie ze strony dietetyka
- rak żołądka
- rak jelita grubego (w tym wybrane elementy protokołu opieki okołooperacyjnej ERAS na przykładzie praktyki Specjalistycznego Szpitala w Skawinie kierowanego przez prof. dr n.med. Stanisława Kłęka)
- rak trzustki
- rak piersi
- nowotwory hematologiczne (w tym dieta neutropeniczna i jej zasadność)
- rak przełyku

9. Woda utleniona, sok z buraka, witamina C, amygdalina - czyli najczęstsze mity żywieniowe w onkologii

10. Jak pracować z chorym onkologicznym - doświadczenia własne

11. Case study - formułowanie zaleceń dla chorego i rodziny


Zgłoszenia: https://goo.gl/forms/o2DIw8skKshwk0Cm1
Cena kursu: 220 zł
Studenci 200 zł
Grupy - wycena indywidualna.
Cena kursu obejmuje bardzo dużą dawkę praktycznej wiedzy, materiały w formie drukowanej, certyfikat oraz 2 przerwy kawowo -przekąskowe.


Od: Jessiii96 Wyślij wiadomość | Pokaż profil Wykonawcy


E-mail: jessiii96@o2.pl


Ogłoszenie z kategorii: Kursy i szkolenia Białystok,
dodane w dniu: 2019-03-28

wtyczka tuwi kontakt - wiadomość